Városmajori Szabadtéri Színpad
Kristály Színtér embléma
YouTube ikon  Instagram ikon  facebook ikon
Városmajori Szabadtéri Színpad
Kristály Színtér
Március 28. Aktualitások

Független társulatok előadásai a Városmajorban

2023-ban sok szó esik a független színházakról, melyek közül sokan nagy nehézségekkel küzdenek vagy a megszűnés szélére sodródtak, miután jelentős részük semmilyen támogatást nem kapott a kulturális tárca előadó-művészeti szervezetek számára kiírt pályázatain.

Mi, a Városmajori Szabadtéri Színpad csapatával hiszünk abban, hogy a független színházak a magyarországi színházi kultúra fontos szereplői. Sokuk évtizedes, hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő szakmai múlttal, díjakkal, elismerésekkel rendelkezik. A független társulatok élő társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, friss színházi formákkal kísérleteznek, kutatják a művészet 21. századi szerepét, kortárs drámák, szövegek megalkotói és sok esetben első bemutatói is. Számos független társulat közművelődési feladatot is ellát azzal, hogy vidékre, kistelepülésekre, iskolákba utaztatja előadásait, ahol érzékenyítéssel, felvilágosítással, sok esetben drámafoglalkozásokkal segíti a feldolgozást és megértést.

A Városmajorban a nyári évadunk szervezésekor törekszünk arra, hogy sokszínű, minőségi színházi repertoárt alakítsunk ki. A válogatás során megtekintünk több száz kőszínházi és független társulatok által létrehozott produkciót. 2023-as évadunk esetében – úgy, mint az előző években is – csodálatos és értékes független előadásokkal találkoztunk, így idén színházi előadásaink negyedét, 12 produkciót ezekből a műhelyekből hívtuk meg színpadjainkra.

Ilyenek voltak többek között az Orlai Produkciós Iroda előadásai, a Mezitláb a Parkban, a Love Letters, a Tok-tok és a Városmajorral közös produkció, a Még egy kört mindenkinek.  A 6SZÍN hozta el hozzánk Rényi Ádám kortárs drámáját, A hosszú élet titka című előadást, de itt volt a Válótársas című produkció is, amely Gönczi Dorka válási mediátor és Varga Zsolt párkapcsolati kommunikációs szakember színházi műsora. A nyár folyamán már láthatták nézőink a Duda Éva Társulat Ramazuri című táncprodukcióját, amely egy formabontó, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád volt, vagy a Nézőművészeti Kft. darabjátTasnádi István: A fajok eredete című előadását, amely villámgyorsan teltházas produkcióvá vált az idei repertoárunkban.

Előadások, amelyeket még láthatnak nézőink idén

Az augusztus 28-án induló Szemle Plusz programsorozatunk több versenyelőadása is független műhelyek munkája. Ilyen a Nagymamával álmodtam című produkció, melynek egyik szerzője és szereplője is Göndör László, aki a karantén közepén úgy döntött, odaköltözik a nagymamájához, és az együtt töltött 32 nap beszélgetéseiből és visszaemlékezéseiből írta meg az előadás szövegét. Produkciója több mint tíz alapítvány, program, szervezet közös támogatásával jöhetett létre. Hasonlóan 21. századi, mindannyiunk számára ismerős problémát feszeget a Call girl című előadás, amely szintén egy fiatal színész saját tapasztalatait meséli el: Mészáros Piroska kezdőként színházi munkái mellett kénytelen volt más állást is keresni a megélhetése érdekében, így került egy multinacionális cég call centerébe. Tapasztalataiból készült az előadás a Manna és a Független Színművészetért Alapítvány közös produkciójaként. Szintén versenybe száll a kamaraelőadások között a FÜGE Produkció és a Trafó megvalósításában Elfriede Jelinek: Árnyék (Eurüdiké mondja) című előadása, melyben Pető Kata színésznő több különböző nőalak képében mesél a nők sorsáról, arról, hányféleképpen élhetnek meg egy kapcsolatot.

Ahogy idén, úgy a jövőben is törekedni fogunk arra, hogy mindkét helyszínünkön vendégül lássunk olyan független produkciókat, amelyek magas minőséget képviselnek, így azok a nézőink is megismerhetik a friss nézőponttal, unikális színházi formanyelvvel dolgozó műhelyeket, akik eddig esetleg csak kőszínházi repertoárral találkoztak.