Városmajori Szabadtéri Színpad
Kristály Színtér embléma
YouTube ikon  Instagram ikon  facebook ikon
Városmajori Szabadtéri Színpad
Kristály Színtér
Március 08. Aktualitások

Izgalmas nyári kalandozások a Városmajorban

2024-ben is különböző műfajú, változatos programokkal várjuk régi és új nézőinket Buda szívébe. Az idei évad kiemelt eseménye az Örkény István Színházzal közös bemutatónk, a Závada Péter költő, drámaíró és Kovács D. Dániel rendező közös szövegkönyvéből készülő [Escape] A Donkihóte projekt című előadás lesz.

Ismert hagyomány, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpad minden évben készül egy saját produkcióval is a nyár folyamán, 2024-ben pedig az Örkény István Színházzal közösen mutatja be az [Escape] A Donkihóte projekt című előadást július 5-én. A produkció Závada Péter költő, drámaíró és Kovács D. Dániel rendező közös szövegkönyvére épül, melyről így ír a két szerző:

„Hogyan kérhetjük számon a Blaha aluljáróban pókember önzetlenségét, vagy egy szamuráj erkölcsi kódexét? Pest vármegyén Völgyzugoly szokásait? Ismerős a helyzet abszurditása? Nem véletlen. A világirodalom egyik legizgalmasabb magányos hőse ihlet minket, egy szélmalmokkal, és a valódi bűnnel szembeszálló szent fantaszta, az igazság groteszk bajnoka. Hogyan reagál a társadalmunk egy alig hetven kilós önjelölt huszárezredesre? What would Kinizsi do?”

Az Örkény Színház társulatára íródó történet korunk emberének lelkiállapotát, szorongásait, félelmeit ütközteti a naiv, gyermeki őstörténetek tisztaságával, hogy megragadhassunk valamit a létezés céljából és abszurditásából. Az előadást Hajduk Károly, Borsi-Balogh Máté, Jéger Zsombor, Kókai Tünde, Tenki Réka, Terhes Sándor, Vajda Milán, Nagy Zsolt és Zsigmond Emőke játssza.

Színészóriások és kimagasló zenei produkciók a Majorban

2024-ben olyan népszerű művészekkel és színvonalas produkciókkal találkozhat a közönség a Városmajorban, mint például az Orlai Produkciótól érkező, a legendás páros – Hernádi Judit és Kern András – főszereplésével bemutatott Kalamazoo, amely kétszer, júniusban és augusztusban is repertoáron lesz a budai színpadon. Szintén az Orlai Produkció előadásában lesz látható a Máté Gábor rendezte kortárs darab, a Skorpió.

Júliusban visszatér a 2023-as évad saját bemutatója, a hatalmas sikerű dán film alapján készült Még egy kört mindenkinek is a városmajori deszkákra. A fiatalok számára is szórakoztató előadással érkezik a Budaörsi Latinovits Színház; John Steinbeck Egerek és emberek darabját Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezte. Felszabadult szórakozást ígér Mucsi Zoltán Egy életem című különleges életrajzi stand up-ja, valamint édes ízekkel és savanykás zamattal várja majd a publikumot Stahl Judit Improvizációs gasztroszínháza, a Flódni. Az életükkel játszanak a Három magas nő Pulitzer-díjas darab szereplői és egy párkapcsolat megpróbáltatásain vezeti végig a nézőket a Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá a Loupe Színházi Társulástól. A legnépszerűbb magyar előadók dalaiból válogatott a félreértésekről és a válságon győzedelmeskedő szerelemről szóló musicalvígjáték, a Ments meg, szerelem!, ami a Vidám Színpadról érkezik a városmajori ősfák alá. Mucsi Zoltán Harpagon szerepében tért vissza Szolnokra, nyáron pedig a fővárosban is megtekinthető lesz A fösvény című Moliére-műben. 2024-ben sem hiányozhat a tánc a budai színpad színes forgatagából, a Szegedi Kortárs Balett Carmen+ című produkciója mellett, a Duda Éva Társulat FRIDA, az élet múzsája című táncelőadással kápráztatja majd el a közönséget.

A tavalyi évben nagy népszerűségnek örvendő, tradicionális zsidó zenét játszó Budapest Klezmer Band dallamai is újra felcsendülnek a budai oldal jól ismert színpadán, ezúttal Palya Bea énekesnő társaságában. Idén visszatér Horgas Eszter nemzetközi hírű fuvolaművész, vendégeként Koós Réka érkezik. A Városmajori Színpadon nyáron debütál Gubik Petra a Sztárban Sztár első női győztese, a 2023-as év legsokoldalúbb előadóművésze, valamint a Kiss Tibi nevével fémjelzett formáció, az Aranyakkord zenekar is, aki Az én Budapestem című számukkal a Budapesti Színházak Éjszakája hivatalos dalát is szolgáltatták.

A kisebbekről most sem feledkezünk meg, Halász Judit és a Kaláka együttes színes, szórakoztató, gyerekeknek szóló koncertje mellett négy alkalommal lesz látható színpadunkon Berg Judit Rumini Ferrit-szigeten című zenés produkciója, amelyben az agyafúrt kisegér kalandjai elevenednek meg. Az elmúlt évek hagyományait és sikereit folytatva nagyszerű filmvetítéseket is tartunk a mozgókép szerelmesei számára a Városmajorban: a Vertigo Média által forgalmazott Ki hitte volna? (Cocorico) szinkronizált, francia vígjátékon kívül a 2023-ban bemutatott, Reisz Gábor rendezte Magyarázat mindenre magyar filmdráma érkezik a Cirkó Filmtől a filmvászonra.

Ahogy azt a nézők már megszokhatták, idén is vendégszerepel a Dumaszínház néhány igazán nagy névvel a budai színpadon: Kőhalmi Zoltán, Ráskó Eszter, Hadházi László és Kovács András Péter önállói estjei okoznak majd a közönségnek felszabadult pillanatokat. A Monarchia Operett pedig, gondolva e műfaj kedvelőire, Zerkovitz Béla „slágergyáros” dallamaival, valamint Oszvald Marikával és Peller Károllyal látogat el hozzánk.

Figyeljék továbbra is a honlapot és a social felületeinket, mert hamarosan újabb programokról adunk hírt, hiszen 2024 nyár végén a már megszokott Szemle Plusz programsorozatban hat nagyszínpadi és hat kamaraelődás kerül a repertoárra, és folytatjuk a BudaSteppel közös tematikus sétáinkat is. Idén ugyancsak rendkívül változatos sokszínű programot terveztünk, szeretnénk minél több kulturális műhely minőségi, általunk válogatott előadását elhozni a fővárosi közönségnek. Jegyek hónap végétől elérhetők. Tartsanak velünk 2024 nyarán is!